קניתם את דירת החלומות שלכם ואתם מוכנים לעבור לגור בה?
חכו רגע…
לפני שאתם מזמינים את המשפחה לחנוכת בית, חשוב לוודא שהדירה נבנתה בסטנדרט גבוה בדיוק כמו שהבטיחו לכם. אפילו שמדובר בדירה חדשה "מהניילונים", גם בדירות מקבלן יכולות להיות תקלות. כדי לא למצוא הפתעות לא נעימות בשלב מאוחר יותר, מומלץ לבצע בדק בית יסודי.
מה זה "בדק בית"?
בדק בית הוא תהליך של בדיקת הדירה שאתם מקבלים מהקבלן במטרה למצוא בה בעיות (או להיפך, לשלול בעיות אפשריות). זה שלב ביניים שמתקיים אחרי שחתמתם על חוזה, ולפני שאתם עוברים לגור בדירה. במקרה שעוד לא סיימו לבנות את הדירה כשאתם רוכשים, תהליך קבלת הדירה יתקיים אחרי שהבניה תושלם ומבנה יקבל את כל האישורים המתאימים.
יתרונות של ביצוע בדק בית לפני שמקבלים דירה מקבלן
בניגוד למצב בו אתם קונים דירה יד שנייה מאדם פרטי ומתחייבים לקבל את הדירה "כמו שהיא – As Is", מי שקונה דירה מקבלן נמצא במצב אחר לגמרי. לפי החוק, הקבלן אחראי במשך כמה שנים לדירה שהוא בנה ולכן, אם יש תקלה – הקבלן מחויב לטפל בה.
עם זאת, מומלץ לערוך בדק בית מקיף במעמד מסירת הדירה כי יש לא מעט יתרונות למציאת התקלות בשלב כמה שיותר מוקדם. קודם כל, כל עוד הקבלן נמצא במקום, יהיה קל יותר לתאם איתו הגעה לצורך ביצוע תיקונים. בלא מעט מקרים, קבלנים שסיימו לעבוד בשטח מחליטים לרכז את כל התיקונים (הלא דחופים) שצריך לעשות בדירות באותו הבניין במועד מסוים. זאת אומרת, הקבלן לא יתקן את הליקוי באופן מיידי ואתם תצטרכו לחכות, יחד עם הדיירים האחרים, עד שאותו מועד יגיע.
בנוסף, אם אתם עדיין לא גרים בדירה, לא יפריע לכם בלאגן שיכול להיגרם מהשיפוצים והתיקונים שצריך לעשות. מצד שני, אותה הסיטואציה יכולה לגרום אי נוחות משמעותית אם אתם כבר גרים בדירה. פועלים שמסתובבים בבית, משתמשים בציוד רועש וגורמים ללכלוך – זו לא חוויה נעימה לאף אחד. לכן, עדיף לבצע בדק בית במהלך מסירת הדירה ולסיים עם התיקונים כמה שיותר מוקדם.
מה בודקים לפני שמקבלים דירה מקבלן?
בדירות חדשות מקבלן יכולות להיות בעיות זניחות שאפשר לתקן בקלות, תקלות רציניות יותר שידרשו עבודה מקיפה, או ליקויים חמורים שלא יאפשרו לכם לעבור לגור בדירה. למשל, אם יש בעיה רצינית בצנרת של הבניין ואין מים בדירה, ברור שאי אפשר לעבור לגור בה והקבלן יהיה חייב לטפל בתקלה באופן מיידי. כדי לעלות על כמה שיותר ליקויים בשלב כמה שיותר מוקדם, שימו לב לדברים שמפורטים בהמשך כשאתם מגיעים לקבל את הדירה.
אינסטלציה
אינסטלציה היא אחד המרכיבים הכי קריטיים בדירה, מה שאומר שאם יש בעיה בצנרת – זה יכול לגרום לכם לא מעט כאבי ראש. לכן, כשאתם בודקים את הדירה צריך לשים לב אם יש רטיבות בקירות או ליד ברזים וכיורים (למשל בארונות אמבטיה). בנוסף, כדאי לפתוח את הברזים והדוש כדי לבדוק את לחץ המים החמים והקרים שיש בדירה. אם יש לחץ מים חלש במיוחד, זו יכולה להיות אינדיקציה לבעיה בצנרת.
חשמל
חשמל הוא אחד המאפיינים המרכזיים בדירה ובבטיחות שלה. אם אתם עושים את בדק הבית בעצמכם, אתם יכולים לבדוק תקינות של דברים גלויים לעין, למשל שאין חוטי חשמל חשופים ושהשקעים והמתגים בדירה עובדים. עם זאת, בגלל שהיכולת שלכם לאתר בעיות חשמל מוגבלת כי סביר להניח שאתם לא חשמלאים, כדאי להיעזר באיש מקצוע בשביל לעשות בדיקות מעמיקות יותר כמו תקינות ארון החשמל, הארקה וכדומה.
סדקים בקירות
חפשו סדקים בקירות הפנימיים והחיצוניים של הדירה והבניין. אם מצאתם סדקים כאלו, יכול להיות שיש בעיה של תשתיות בבניין – מה שיכול להעיד על כך שהמבנה לא בטיחותי. אם מצאתם סדקים ולא קיבלתם מענה ראוי מהקבלן, אנחנו ממליצים לפנות לאיש מקצוע שיעזור לכם להבין מה המשמעות של הסדקים האלו ואיך כדאי לכם לפעול.
חלונות ודלתות
חלונות ודלתות יכולים להישמע כמו דבר קטן, אבל האמת היא שהם לא. אלו מוצרים לא זולים שמשתמשים בהם באופן שוטף בבית וחשוב שהם יתפקדו בצורה תקינה. כדאי לבדוק שהחלונות והדלתות נפתחים, נסגרים וננעלים כמו שצריך, אותו הדבר לגבי תריסים. מעבר לזה, נסו לבדוק שהחלונות אטומים, מה שחשוב בשביל שלא יכנסו מי גשם ורוח כשהם סגורים.
מטבח
אם רכשתם את הדירה יחד עם מטבח שהקבלן אחראי עליו, צריך לוודא שהוא במצב טוב גם מבחינת נראות וגם ברמה הפרקטית. פתחו דלתות ומגירות של ארונות המטבח, תציצו פנימה ותוודאו שהכל תקין. בדקו גם את הקרמיקה והשיש וחפשו סדקים או ליקויי בניה אחרים שנראים לעין.
חדר אמבטיה
הבדיקה של חדר האמבטיה צריכה לכלול את שלמות הקרמיקה, תקינות האמבטיה או המקלחון, האסלה וכדומה. כדאי גם לוודא שהניקוז עובד ובשביל זה אפשר להפעיל את הדוש או הברז לכמה רגעים ולראות שהמים מתנקזים ויורדים בלי בעיות.
ריצוף בדירה
כדאי לעבור בין החדרים ולבדוק שהריצוף נראה שלם, בלי סדקים או בלטות עקומות בצורה מחשידה. רצפה לא ישרה לא רק נראית לא טוב, היא עלולה גם לגרום לנפילה או פציעה של מישהו מבני הבית, או להיות אינדיקציה לבעיות אחרות.
ציוד
אם מחיר הדירה כולל גם ציוד כמו מזגן, צריך לוודא שהוא תקין. אפשר להדליק את המזגן בכל החדרים על חום ועל קור בשביל להיות בטוחים שהכל עובד.
הסקת מסקנות אחרי ביצוע בדק בית
אחרי שתעשו בדק בית תהיה לכם תמונת מצב רחבה לגבי הדירה שאתם עומדים לעבור לגור בה. זה שלב חשוב, בו הכוח נמצא בידיים שלכם. אתם צריכים לתעד ליקויים שהצלחתם לאתר בדירה או הבניין וליידע את הקבלן ללא דיחוי. מוזמנים להיעזר בשירות ביקורת ליקויי בניה של פלס – שירותי בדק בית
יותר מזה, רצוי שתגיעו עם המפרט שקיבלתם מהקבלן כשקניתם את הדירה, כדי שתהיה לכם אפשרות להשוות בין מה שהבטיחו לכם, למה שאתם מקבלים בפועל. אם אתם מוצאים פערים, אפילו אם הם קטנים כמו סוג הפרזול שמותקן בארונות המטבח – זכותכם המלאה על פי החוק לדרוש מהקבלן לתקן את הליקויים. כמובן שיכול להיות מצב הפוך, בו דווקא כתוצאה מבדק הבית תגיעו למסקנה שהדירה הזו מעולה ושאין בה בעיות רציניות מידי, מה שיתן לכם שקט נפשי לקראת המעבר.
למה לפנות לחברה מקצועית לבדק בית?
כדי לישון טוב יותר בלילה, אתם יכולים לפנות לחברה מקצועית שנותנת שירותי בדק בית. החברה תבצע עבורכם את הבדיקה באמצעות איש מקצוע מנוסה (מהנדס אזרחי או מהנדס בניין) שעוסק בתחום באופן שוטף ומכיר אותו היטב. במילים אחרות, הוא ידע לאתר בעיות שאתם לא הייתם יכולים למצוא כי אין לכם את ההכשרה, הניסיון או הציוד המקצועי שלו.
לדוגמה, בעיית רטיבות יכולה להיות נסתרת, בעיקר בשלבים הראשונים שלה. זאת אומרת, עדיין לא רואים כתם רטוב על הקיר, אבל הבעיה קיימת ובהכרח תחמיר בעתיד. איש מקצוע שמגיע עם ציוד מקצועי יכול לחשוף רטיבות כזו ולחסוך לכם לא מעט כאב ראש.