במהלך שגרת היום יום כולנו נחשפים לקרינה, אפילו אם אין אנו מודעים לכך. שיחה בטלפון הסלולרי, ישיבה מול מסך מחשב, חימום מזון במכשיר המיקרוגל ואפילו גלישה ברשת ה-WI-FI הביתית – הן כולן פעילות שגרתיות החושפות אותנו לסוגי קרינה שונים. המחשבה על כך עלולה לערור בנו אי נעימות ושאלות רבות: מהי משמעות הקרינה? האם אנחנו נמצאים בסכנה? הייתכן שכדאי לצמצם את מידת החשיפה? היש דרך לשפר את מצבנו? על מנת לענות על כל התהיות, חשוב לאמוד את סוגי ורמות הקרינה לה אנו נחשפים. בדיוק לשם מטרה זו קיימות בדיקות קרינה. ביצוע של בדיקות אלו בזמן יכול לסייע בתכנון הצעדים הבאים ובמניעת נזק עתידי.
מהן בדיקות קרינה?
מטרתן של בדיקות קרינה היא לזהות את אופי ועוצמת הקרינה לה נחשפים השוהים במקום מסוים. על בדיקה שכזאת להתבצע אך ורק בידי בודק קרינה מוסמך. הבודק משתמש בציוד מיוחד המתאים לסוג הבדיקה שהוא מבצע, שכן לכל תחום נדרשת הכשרה מתאימה ועזרים רלוונטיים. חשוב לוודא כי הציוד הקיים בידי החברה עבר את הבדיקות המתאימות, אשר מאשרות כי הוא מכוון ותקף. לאחר הבדיקה, יינתן מידע על מידת החשיפה לקרינה, אותו ניתן להשוות להמלצות המשרד להגנת הסביבה. במידה וקיימת חריגה מהמלצות אלו, בודק מקצועי ובעל ניסיון יוכל לסייע במציאת פתרונות מתאימים אשר יסייעו בצמצום החשיפה לקרינה.
אילו סוגים של בדיקות קרינה קיימים?
מכיוון שאנו נחשפים לסוגים שונים של קרינה במהלך חיינו, מומלץ שלא להסתפק בסוג אחד של בדיקת קרינה, אלא לבחון את מידת החשיפה למספר סוגי קרינה מסכנים. ניתן לבדוק, בין היתר, קרינה הנוצרת סביב מקור חשמל וקווי מתח, קרינת רדיו המופקת מאנטנות שידור, קרינה ממכשירי מיקרוגל, קרינה ממתקנים לייצור חשמל, קרינה הנפלטת ממתקני WI-FI וקרינה אשר מפיצים מכ"מים. חברה בעלת מומחיות בתחום תוכל להמליץ על סוג הבדיקות הרצויות, בהתחשב במתקנים ובשירותים הנמצאים בסמוך למבנה, בכדי לזהות מהם גורמי הסיכון בסביבתכם.
מתי יש לערוך בדיקות קרינה?
מומלץ לערוך בדיקות קרינה בהקדם האפשרי. אם אתם עוברים דירה, חונכים משרד או מעבירים את העסק לסביבה חדשה – כדאי לבצע את הבדיקות המתאימות עד לפני המעבר. באופן זה, תוכלו לקבל מידע על הגורמים המסכנים ועל דרכים להתמגן מפניהם טרם החשיפה. כך למשל, יועץ קרינה אשר מזהה חשיפה גבוהה לקרינה מאנטנות סלולריות, יוכל להמליץ על סידור מתאים של הבית, באופן שיצמצם את החשיפה למינימום האפשרי. בנוסף, יש לקחת בחשבון כי גם אם מדובר בקרינה שאינה מסוכנת בחשיפה קצרה, שהייה ממושכת בקרבתה עלולה להביא לפגיעה. לכן, כדאי להיעזר במומחה בהקדם ולהימנע מחשיפה מצטברת. אדם בעל הכשרה וניסיון בתחום הקרינה יוכל לייעץ לכם באשר לדרכי הפעולה הנדרשות לשמירה על בריאותכם ולשיפור איכות חייכם