תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה, שמכונה בקיצור תמ"א 38, נערכות בהיקפים גדולים בכל רחבי הארץ. מטרת התכנית היא לאפשר חיזוק מבנה מפני אסונות טבע ובעזרתה אפשר לבצע חיזוק יסודות בלי להרוס את הבניין. מבחינת בעלי הנכסים והדיירים, היתרון העיקרי של תמ"א 38 בא לידי ביטוי בהשבחת ערך הנכס ובאפשרות של הוספת ממ"ד יחד עם הרחבת דירה במ"ר במסגרת תמ"א 38 בוחרים את שיטות חיזוק המבנה לפי התשתית הקיימת וסוג הקרקע. כיום יש דרכים שונות לבצע חיזוק מבנה מפני רעידות אדמה וגם הבדלים משמעותיים בין טכניקות הנדסיות, אז כדאי לדיירים עצמם לבדוק כמה דברים.
מה אפשרויות הבנייה בתמ"א 38?
הדבר החשוב ביותר שאותו כדאי לבדוק אם מתכננים תמ"א 38 הוא מה מבין אפשרויות הבנייה רלוונטיות עבורכם. באופן עקרוני, ועדה מקומית לתכנון ולבנייה יכולה לאשר אחת או יותר מהפעולות שנכללות באפשרויות הבנייה ובהן חיזוק המבנה בלבד וללא תוספות בנייה, סגירה ומילוי של קומה מפולשת לשם בניית דירות חדשות, הקמת עד שתי קומות לדירות חדשות, הוספת מרפסות ועוד. אם יודעים מראש מה אפשרויות הבנייה הרלוונטיות והמאושרות על ידי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, מקצרים את משך זמן הפרויקט וגם יכולים לעקוב אחר הביצוע של הקבלן והיזם.
עוד דבר שחייבים לבדוק לפני שיוצאים לדרך עם פרויקט ארוך של תמ"א 38 היא ההשפעה על איכות החיים של הדיירים. אחת הסיבות לבצע את תכנית המתאר הארצית וכל פרויקט אחר של התחדשות עירונית היא לשפר את איכות החיים, כמו למשל באמצעות הוספת מעלית וחנייה, עיצוב מחדש של הבניין או תוספת מרחב מוגן דירתי או מרחב מוגן קומתי.
את רוב הבדיקות החשובות מבצעים מול היזם שלוקח אחריות על תמ"א 38. במקביל, רצוי לערב מהנדס קונסטרוקציה ולתאם בדק בית למבנה.
מדוע נדרש לבצע בדק בית לבניין לפני התהליך?
בדק בית שמתבצע על בסיס טכניקות הנדסיות מאפשר לדעת האם ישנה היתכנות לחיזוק המבנה כאלטרנטיבה לפינוי בינוי. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא כל בניין ישן שעומד בתנאים לעבור תמ"א 38 אכן יכול להתחזק באמצעות החלפת היסודות ותוספות בנייה בלבד. בפועל, יש המון מבנים ישנם מדי שבהם הדרך היחידה למנוע סיכונים לאדם ולרכוש היא לבצע פינוי ולהקים את הבניין מחדש.
בדק בית לפני תהליך תמ"א 38 מאפשר ליזמים, לקבלנים ולבעלי הנכסים לקבל תמונת מצב אמיתית על הבניין. בעזרת בדק בית ניתן להשוות בין סוגים שונים של חיזוק מבנים ולברר מה הדרך הנכונה לבצע חיזוק מבנה מפני אסונות טבע. כמו כן, בדק בית מתייחס לשיטות השונות של חיזוק יסודות ובעזרתו אפשר לברר מה המשמעות הכלכלית והבטיחותית של הרחבת דירות בתוך בניינים ישנים.