אם נכנסתם לדירה חדשה מקבלן שלאחרונה ביצעו בה תוספות בנייה או שאתם מעוניינים לבצע כאלו זמן קצר לאחר הכניסה, חשוב מאוד כי תבצעו בדק בית יסודי ובכלל זאת בדיקה הנדסית אשר תכלול גם את כל תוספות הבנייה. בדיקה זו תחסוך מכם מצבים לא נעימים מול הרשויות וכמובן תשמור גם על בטיחותכם.
קיימות כמובן גם בדיקות נוספות מעבר לבדיקות ההנדסיות שיכולות לגלות נזקים פוטנציאלים למבנים קיימים. לדוגמה, אם יש לכם מבנים מעץ ובכלל זאת פרגולות מעץ, רטיבות שמקורה בנזילה עלולה לפגום בחיבורים של הפרגולה אל המבנה או לפורר לאט לאט את העץ.
למרבה הצער, לעיתים הבעלים הקודמים של הדירות מחפשים דרכים לקצר תהליכים לפני המכירה ועושים שימוש בפתרונות זולים כמו למשל חומרי איטום לא מתאימים.
רפורמת הפרגולות מחזקת את הצורך בבדק בית
עד שאושרה רפורמת הפרגולות ב-2014 (חוק הפרגולות), כמעט כל מי שרצה לבצע תוספת בנייה לביתו (החל מפרגולות ועד למחסומי כניסה ודודי שמש), היה צריך לעבור מסכת בירוקרטית מתישה ולהגיש מספר אישורים לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה שהייתה צריכה לאשר את הבקשה שלו.
בשל הסחבת שנוצרה, בעלי בתים רבים החליטו לשפץ את בתיהם מבלי לקבל את אישור הרשויות לכך, ובמקרים רבים נתפסו על חם באמצעות בדיקה מדגמית או צילומי אוויר ונאלצו להסיר אותה על מנת לא לשלם קנסות כבדים.
בנוסף להיותו של העניין לא חוקי, רבות הפעמים שהוא נעשה ללא בדק בית לפני כן, זאת אומרת ללא פיקוח הנדסי או בטיחותי, דבר שגרם לתוספות הבנייה לקרוס ולסכן את דיירי הבית.
מבנים שאינם מצריכים היתר בנייה:
מבנים הפטורים מהיתר בניה מוגדרים בחוק כמבנה שאינו פוגע במרחב הציבורי כדוגמת: סגירת חורף לבתים ועסקים (מבנה לא קבוע), פרגולות וגדרות ששטחן לא עולה על 20 מ"ר, שערי חניה ומחסומים, יחידת העיבוי של המזגנים, דוד שמש ומתקנים סולאריים.
איך התהליך מתבצע כיום?
כיום התהליך הוא הרבה יותר מהיר (בחלקו מתבצע דרך האינטרנט) והחוק מגדיר באופן מפורש מהי פרגולה ובאילו תנאים בדיוק ניתן לבנות אותה: פרגולה ששטחה עד כ-50 מ"ר או רבע משטח הגג/הקרקע עליו היא מוקמת (לפי הגדול מבניהם).
אם אתם מתלבטים בין פרגולה בהזמנה אישית ובין פרגולה מודולרית, טוב לדעת כי ישנן פרגולות חשמליות העומדות בתקן ומגיעות בחלקים המורכבים על ידי היבואן הארצי.
צריך לצרף חוות דעת הנדסית?
כחלק מהגשת הטפסים, יש לצרף חוות דעת של מהנדס לצורך אישור כי המבנה יציב ועמוד בכל תקני הבטיחות הנדרשים, כמו גם לציין את מיקומו המדויק.
במידה והועדה לא מגישה ערעור תוך כ-45 יום, התוספת מאושרת באופן אוטומטי. בכל אופן, הדרישות והסייגים אינם זהים בכל הרשויות, ולכן חשוב לברר את הדרישות הספציפיות בכל רשות ורשות.
בנוסף, בבניינים משותפים נדרשת הסכמה של כל בעלי הבניין, ולכן חשוב לפעול מול וועד הבית לפני שמתכננים תכניות ומתחילים לבדוק את השטח.
דבר נוסף, למרות שהמצב המתואר כאן מתייחס בעיקר לבתים פרטיים, בדק הבית הוא חשוב ואף חיוני גם למבנים מסחריים גדולים וקטנים לאחד.