ליקויי בנייה, כפי שניתן להבין משמם – אלו ליקויים שעלולים להתרחש במבנה עומד וקיים או במהלך עבודות הבנייה שלו. ישנם סוגים שונים של ליקויי בנייה, הם עלולים להתעורר בשלבים שונים של התהליך וקשורים לתחומים רבים הקשורים לענף הבנייה – ישנם ליקויים הקשורים בשלד המבנה, ליקויים הקשורים לרשת החשמל או המים וכמובן ליקויים הקשורים בצנרת ואינסטלציה. כאשר מתייחסים לתחום של ליקויי בנייה הכוונה בדרך כלל לליקויים שחובה לתקן על מנת שלא תיווצר פגיעה בגוף בשל ליקויים אלה.
דבר נוסף הנבדק כאשר ישנו חשש לליקויי בנייה הוא התאמתו של המבנה שנבנה הלכה למעשה לתכניות והשרטוטים שהוכנו מבעוד מועד, כלומר לפני שהחלה הבנייה. סביר להניח שתכניות ושרטוטים אלה אושרו על ידי מהנדס מוסמך וגם על ידי מחלקת ההנדסה של הרשות המקומית ולכן חשוב לוודא שהמבנה שהוקם על סמך התכניות אכן תואם להן ואין סטיות או חריגות בין המבנה בשטח לבין התכניות והניירת. זהו אחד מהשלבים בבדיקה של ליקויי בנייה.
ביקורת ליקויי בנייה
בזמן שמבוצעת ביקורת זו מבוצע ווידוא כאמור שהבניין או המבנה הוקם על פי הכללים, ההנחיות וההחלטות שקדמו לשלב הבנייה. כאשר ישנו מבנה מסוים אשר בעליו מעוניין לבנות בו תוספות כלשהן ייתכן וחלק מהתהליך של קבלת היתר הבנייה יהיה לבצע ביקורת של ליקויי בנייה וכך ישיג מבקש הבקשה שתי מטרות – האחת היא הביקורת עצמה, כלומר אחריה הוא יידע מה מצב שלד המבנה והאם ישנן תקלות כלשהן, השנייה היא – קבלת היתר הבנייה על סמך ממצאי הביקורת.
כאשר מבוצעת ביקורת מקיפה ויסודית בנוגע לכל היבטי המבנה קל לאשר תוספות לבנייה הקיימת וכמובן להיות בטוחים שהמבנה עומד בכל התקנים ואין בו שום ליקויי בנייה. כמובן שבמידה ומתגלים ליקויים כלשהם אפשר לשלב את התיקון שלהם עם העבודות החדשות וכך לחזק את השלד ולפתור את הבעיה שהתגלתה. חשוב מאד לבצע ביקורות של ליקויי בנייה מדי פעם וכך לדעת במדויק מה מצב המבנה.